سرنوشت جنازه صدام حسین
نیروهای آمریکایی ۲۲ آذر ۱۳۸۲ (۱۳ دسامبر ۲۰۰۳) صدام را که در گودالی در نزدیکی خانه دوران کودکیاش در تکریت پنهان شده بود، پیدا و دستگیر کردند. او سپس در دادگاه عراق محاکمه و با اتهام نقش داشتن در کشتارهای دستهجمعی و جنایت علیه بشریت، اعدام شد.
تاریخی که برای اعدام صدام انتخاب شد، ۹ دی ۱۳۸۵ (۳۰ دسامبر ۲۰۰۶) با «عید قربان» همزمان بود و از آن زمان تاکنون بحثبرانگیز بوده است.
مصطفی الکاظمی، نخستوزیر سابق عراق، ۱۹ اسفند ۱۴۰۱ در مصاحبهای با روزنامه «الشرق الاوسط» گفت، پس از اعدام صدام حسین، جسد او را در «منطقه سبز» بین خانهاش و خانه نوری المالکی نخستوزیر وقت عراق انداخته بودند. «در آن زمان وقتی دیدم گروهی از نگهبانان دور آن جسد جمع شدهاند، از آنها خواستم برای احترام به «حرمت مُرده» از جسد دور شوند.»
الکاظمی گفت: «جسد صدام حسین را پس از اعدام در نزدیکی خانه من و المالکی گذاشته بودند، اما نوری المالکی شبانه دستور داد آن را به یکی از شیوخ قبیله «النداء» که صدام حسین از آن قبیله است، بسپارند. آنها جسدش را از منطقه سبز بغداد تحویل گرفتند و سپس در تکریت به خاک سپرده شد اما پس از سال ۲۰۱۲، زمانی که «داعش» بر منطقه مسلط شد، نبش قبر شد و جسد به مکانی مخفی انتقال داده شد که تاکنون هیچ کس از آن اطلاعی ندارد و قبر فرزندانش نیز دستکاری شده است.»
تصاویری که خبرگزاری آسوشیتدپرس ضبط کرده و ۲۵ اسفند ۱۳۹۳ پخش شد، نشان میداد که مقبره صدام حسین در روستای العوجه در جریان نبردهای تکریت تقریبا به طور کامل ویران شده و فقط ستونهای آن باقی مانده بود. چند ماه قبل از آن سنیهای محل گفته بودند که جسد صدام حسین را خارج کرده و به نقطهای نامعلوم بردهاند.
در ۲۷ اسفند ۱۴۰۱ در مصاحبهای با شبکه تلویزیونی المشهد مستقر در دبی – به مناسبت سالگرد حمله به عراق – از رغد دختر صدام که ساکن اردن است در مورد مکان فعلی جسد پدرش سؤال شد.
او بدون ایکه صریحاً بگوید جنازهٔ صدام کجاست، پاسخ داد: «هنگامی که جسد پدرم به عراق برگردد… با استقبال بزرگ نظامی و مردمی مواجه خواهد شد.»
در همین حال، یک منبع وابسته به گروههای مسلح شیعهٔ فعال در تکریت که خواست نامش فاش نشود گفت که جسد صدام هنوز در عراق است.
به گفته این منبع: «درست است که قبر صدام توسط اعضای قبیلهاش کنده شده، اما بقایای جسد او در قبر بسیار مستحکمی با بتون و فلز قرار داده شده و در اعماق زمین است.»
این منبع با توصیف اظهارات رغد حسین به عنوان «خودنمایی برای جلب حمایت مردمی»، افزود که اجساد قصی و عدی صدام جابجا نشده است.
جنجال بر سر جسد رئیسجمهور اسبق عراق بحثهای داغی را در شبکههای اجتماعی این کشور به راه انداخته است.
سمیر عبید محقق عراقی از «مثله کردن جسد صدام» انتقاد کرد و چنین اقداماتی را بر خلاف اخلاق و سنتهای اسلامی دانست.
عبدالسلام النحوی، کنشگر، سؤالاتی را در مورد زمان اظهارات کاظمی مطرح کرد. در این باره علی شندب، روزنامهنگار لبنانی مدعی شد که نخستوزیر سابق عراق تلاش میکرد تا توجهات را از اتهامات اخیر فساد علیه خود منحرف کند.
در سال ۱۳۹۸ تلویزیون العربیه که تحت حمایت مالی عربستان است، به نقل از منابع نزدیک به خانوادهٔ صدام اعلام کرد که جنازهٔ او و همچنین اجساد پسرانش قبل از یورش داعش به این منطقه در سال ۱۳۹۳ توسط اعضای قبیلهٔ او به خارج از تکریت منتقل شده است.
منابع: بیبیسی/ یورونیوز/ ایندیپندنت/ العربیه/ امواج