مشروح خطبه های نمازجمعه۱۸ فروردین ۱۴۰۲ رستاق
میعادگاه نمازجمعه اسلام آباد رستاق
خطیب: حجه الاسلام دلاوری
خطبه اول
به مناسبت فرا رسیدن شب های قدر:
قرآن کریم مىفرماید:
«حم وَ الْکِتابِ المُبینِ اِنّا اَنْزَلْناهُ فى لَیلَه مُبارَکَه اِنّا کُنّا مُنْذِرینَ فیها یُفْرَقُ کُلُّ اَمْر حَکیم»(دخان: ۱- ۴)
حم. قسم به قرآن حکمت و بیان. ما آن قرآن را در شب مبارکى نازل کردیم تا خلق را از عذاب قیامت آگاه کنیم و بترسانیم. در آن شب امور داراى حکمت تقدیر مىشوند.
واژه «یَفْرَقُ» به معناى جداشدن است و لازمه جدا شدن، تمیُّز پیدا کردن و لازمه تمیّز، تقدیر است ، هرگاه اندازه چیزى تعیین شود، حدود آن مشخص مىگردد و شب قدر برای این تقدیر و اندازه گیری ها است.
تعبیر شریف «فیها یُفْرَقُ کُلُّ اَمْر حَکیم» بر این مطلب دلالت دارد که شب نزول قرآن، شب قدر است. شبی که «خَیرٌ مِن اَلفِ شَهرٍ» است.
درباره همین نکته که شب قدر بیشتر از هزارماه برکت دارد، به چند معرفت مهم باید توجه کنیم: یکی اینکه چرا خدا شب قدر را از هزار ماه برتر کرده است؟ اینکه بیش از عمر انسان هشتادساله برکت داشته باشد؟ در جواب باید گفت انسانی را فرض کنید که صد سال سن داشته باشد و در این سن تازه از خواب غفلت بیدار شده است و میگوید، صد سال از عمرم به هدر رفت، چطور گذشته را تدارک کنم؟!
خداوند شب قدر را برای همین گذاشته است. انسان بتواند تدارک کند، او ثواب هزار ماه را یعنی هشتاد و چهار سال را به انسان میدهد. یک شب قدر را به یاد خدا سپری کنیم، در قبال آن، هشتاد و چهار سال به یاد ما است. چرا خداوند این کار را میکند؟ این از خوش مرامی و بزرگی اوست. او میداند که نمیتوانیم جبران کنیم، یک شب را گذاشته است که این یک شب را قدر بدانیم. هیچ مولایی نسبت به بندگانش این طور رفتار نمیکند. در دعای افتتاح دارد که «فَلَمْ اَرَ مَوْلاً کَریماً اَصْبَرَ عَلی عَبْدٍ لَئیمٍ مِنْک»-خدایا هیچ مولای کریمی چون تو را ندیدهام که این همه صبور باشد و بنده پستی چون من را تحمل کند.
دوم اینکه واقعا چطور میشود که شب قدر «خیر من الف شهر» یعنی بیش از عمر انسان هشتادساله برکت داشته باشد؟ در مقام تمثیل میتوان این برکت هزارماههی شب قدر را چنین تحلیل کرد؛ همانطور که خدا مسجدالحرام، حرم مکانی قرار داده، ماه رمضان را هم حرم زمانی مقرر فرموده است. همانگونه که مسجدالحرام کعبه دارد و کعبه قلب حرم است، ماه رمضان هم شب قدر دارد و قلب این ماه مبارک است. حال اگر بخواهیم دور کعبه(محیط ۱٠ متر در ۱۲ متر، یعنی ۴۴ مترمربع) را قدم بزنیم و طواف کنیم، با صد قدم، این طواف انجام میشود. اما اگر همین دور را بخواهیم در حرم انجام دهیم، این صد قدم، چند کیلومتر میشود. یعنی یک نفر با صد قدم، یک دور میزند، اما یک نفر دیگر با طی چندین کیلومتر، همین یک دور را انجام میدهد. او باید در این دور کیلومتری، به اندازه دهها برابر آن صد قدم را طی کند. این معنی «لیله القدر خیر من الف شهر» است. لیله القدر انسان را به نزدیک مقام قرب رسانده است.
باز در مقام تمثیل اگر روی لباسمان لکه شیره یا عسل ریخت، این کثیفی را میتوان با آب معمولی و کمی فشار دادن پاک کرد. بعضی گناهان مانند شیره هستند و زود پاک میشوند ، اما بعضی گناهان مثل چربی هستند که آب داغ و مایعسفیدکننده میخواهد، اما بعضی معاصی مثل لکه قیر و رنگ روغنی روی لباس است. ماه رمضان و شب قدر را گذاشتهاند برای لکهگیریهای سالانه. برای گناهانی که بهسادگی نمیتوان آنها را پاک کرد.
خطبه دوم
حدیث اخلاقی به مناسبت پیش روبودن ایام شهادت آقا أمیرالمؤمنین علی علیه السلام :
امام امیر المؤمنین علی علیه السلام در واپسین لحظات عمر مبارک خود سفارشی کردند که اشاره حضرت به “نظم در امور” و” اصلاح ذات بین” بعد از امر به تقوای الهی نشان دهنده این است که پراکندگی و دو دستگی و اختلاف و نیز کار بدون برنامه و حساب و کتاب و هرج و مرج نباید در یک جامعه باشد و بی نظمی و اختلاف دو آسیب بزرگ در جامعه هستند.
«أُوصِیکُمَا وَ جَمِیعَ وَلَدِی وَ أَهْلِی وَ مَنْ بَلَغَهُ کِتَابِی بِتَقْوَى اللَّهِ وَ نَظْمِ أَمْرِکُمْ وَ صَلَاحِ ذَاتِ بَیْنِکُم».
شما پسرانم حسن و حسین و همه فرزندانم و خانواده ام و هر کس که این وصیت و نوشته من به او می رسد به تقوای الهی و نظم در امور و رفع اختلاف بین افراد و ایجاد اُلفت و دوستی بین آنها توصیه و سفارش می کنم.
جبهه استکبار در راس آنها آمریکا و رژیم غاصب صهیونیستی در کشورهای خود دچار دوقطبی شده اند و می خواهند جامعه ما را هم دوقطبی کنند و یکی از حربه های آنان همین موضوع حجاب و عفاف است که می خواهند به این وسیله کشور ما را دچار دوقطبی سازی کنند و بین اقشار مختلف مردم اختلاف بیاندازند.
سخنان رهبر معظم انقلاب در مورد مسأله عفاف و حجاب فصل الخطاب است ؛ حجاب یک محدویت دولتی نیست بلکه حکم شرع و قانون است و کشف حجاب هم حرام شرعی و هم حرام سیاسی است و حرام سیاسی یعنی اینکه عده ای آگاهانه و یا ناآگاهانه در زمین دشمن بازی کنند و آب به آسیاب دشمن بریزند.
مسئولان نظام به توصیه های مقام معظم رهبری در بحث اقتصادی توجه کنند و مواردی مثل مبارزه جدی با فساد، داشتن انضباط مالی، حذف سفرهای بی مورد ، حذف همایش های بی فایده، پرهیز از خریدهای بی مورد که معظم له فرمودند را مراعات کنند.
منبع: کانال ایتائی اخبار رستاق