پر جمعیت ترین کشورهای مسلمان جهان

اسلام به لحاظ جمعیتی، دومین دین بزرگ جهان محسوب میشود. به طور متوسط، بیش از یک مسلمان از هر هشت مسلمان دنیا، در اندونزی زندگی میکنند. در ادامه برای آشنایی با کشورهایی که بیشترین جمعیت مسلمان جهان را دارند،
۱۰. مراکش (۳۱٫۹ میلیون مسلمان)
بیش از ۹۹٪ از جمعیت مراکش، مسلمان است و اکثریت آنها نیز سُنی مالکی هستند. (مالکی، نام یکی از شاخههای مذهب سنی است). اسلام توسط «عقبه بن نافع» که از جمله سرداران عرب بود، به مراکش آورده شد.
طی قرنهای بعدی، خاندانهای مختلف و قدرتمند بسیاری در مراکش حکومت کردند که نتیجهی آن، استقرار اسلام به عنوان مذهب غالب در منطقه بود. در دوران حکومت سلسله مرابطلان بود که اسلام مالکی در مراکش شکوفا شد. در حال حاضر، شرایط زندگی در این کشور بسیار بهتر از دیگر مناطق مشابه قلمداد میشود.
۹. الجزایر (۳۴٫۷ میلیون مسلمان)
اسلام دین رسمی الجزایر و نیز دین اکثریت جمعیت این کشور به شمار میرود. در الجزایر نیز مذهب بیشتر مسلمانان، سنی مالکی است اما مذهب تعداد کمی نیز اباضیه، شیعه یا احمدی است. تعداد جمعیت مسیحی، یهودی و دیگر اقلیتهای مذهبی الجزایر بسیار اندک است. اسلام در این کشور با فرهنگ و ارزشهای اخلاقی مردم آمیخته شده و به طور کلی در نمود هویت اجتماعی افراد، تأثیر بسزایی داشته است. همچنین اسلام در سیاستگذاریهای الجزایر نیز به خوبی خود را نشان میدهد و نقش مهمی در اجرای قوانین کشور دارد. اگرچه اسلام، دین غالب در الجزایر است، اما کسانی که مذاهب دیگری دارند نیز بهراحتی و به دور از تبعیض در این کشور زندگی میکنند.
۸. ترکیه (۷۱٫۳ میلیون مسلمان)
برخی از قدیمیترین شهرهای عهد باستان و تمدن بشریت در ترکیه واقع شده است. این کشور دارای فرهنگی غنی و پیشینهی سیاسی مختص خود است. ترکیه از جمله معدود کشورهای سکولار جهان است که بیشتر جمعیتش مسلمان هستند. در ترکیه، مردم آزادند هر گونه مذهبی داشته باشند. ۷۲٪ از مسلمانان این کشور سنی و ۲۵٪ نیز علوی (از شاخههای شیعیان دوازده امامی) هستند. ترکیه همچنین محل تولد بسیاری از مذاهب مسیحی است که مکانهای مقدس بسیاری دارد. این مکانها و اماکن از منظر مسلمانان و مسیحیان، مقدس شمرده میشود. اگرچه دروس اسلامی در مدارس ترکیه تدریس میشود اما برگزاری کلاسهای مذهبی در این کشور ممنوع است.
۷. ایران (۷۳٫۶ میلیون مسلمان)
ایران پس از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، تبدیل به جمهوری اسلامی شد. اکثریت جمعیت ایران، یعنی چیزی در حدود ۹۹٫۴ درصدشان مسلمان هستند. ایران از جمله معدود کشورهایی است که شیعیانش بسیار بیشتر از دیگر مذاهب اسلام است. تقریباً ۹۰ الی ۹۵٪ از مسلمانان ایران، شیعه هستند. اکثر سُنیان ایران را کردها، ترکمنها، بلوچها یا لارستانیها تشکیل میدهند. زندگی روزمرهی ایرانیان آمیخته با اسلام، بهویژه شاخهی اثنیعشری آن است .شهادت نوهی پیامبر اسلام، یعنی امام حسین (ع)، نقش بسیار تاریخی و مهمی در باورهای اعتقادی مردم ایران ایفا میکند.
نقش برجستهی ایرانیان در توسعه تمدن و علوم اسلامی و تدوین هزاران کتاب در این زمینه، گویای عشق و علاقه مضاعف این قوم به مکتب اسلام است. این عشق و ارادت ایرانیان سبب شد تا این سرزمین مهد اندیشمندان اسلامی شود. در طول چهار قرن پس از سقوط ساسانیان، ایرانیان به تدریج به اسلام گرویدند و بر پایهی اعتقادات تازهی خود، فرهنگی جهانی را شکل دادند که حاصل تلاقی سنتهای گوناگون بود. در نتیجه، هنر و معماری اوج گرفت، علومی مانند پزشکی، شیمی و نجومی پیشرفتهای چشمگیر کرد و زبان فارسی با جذب واژگان عربی گسترش بینظیری یافت.
۶. مصر (۷۷ میلیون مسلمان)
اسلام دین غالب مصر است؛ به طوری که ۹۴٫۷ درصد از جمعیت این کشور مسلمان هستند. مذهب اکثریت مسلمانان این کشور سنی است و تنها تعداد کمی از مصریان را مذاهب شیعه و احمدی تشکیل میدهند. سلسلههای فاطمیان و ایوبیان، نقش مهم و به سزایی در استقرار اسلام در مصر ایفا کردهاند. تأثیرات اسلام در فرهنگ، هنر و معماری مصر امروز، به خوبی قابل مشاهده است. خیابانهای معزالدین و دربالاحمر و نیز میدان صلاحالدین ایوبی از جمله مکانهای تاریخی قاهره هستند که گردشگران میتوانند از هنر و معماری بینظیر اسلامی در این مناطق لذت ببرند.
۵. نیجریه (۷۷٫۳ میلیون مسلمان)
نیجریه یکی از بزرگترین کشورهای جهان اسلام در غرب آفریقا است. مذهب اکثریت مسلمانان این کشور سنی مالکی و تعداد اندکی نیز شیعه هستند. همچنین، مذهب تعداد بسیار کمی از مسلمانان نیجریه، احمدی است. علیرغم بالا بودن جمعیت مسلمان نیجریه، حکومت این کشور بر پایهی سکولاریسم است. از دههی ۱۹۷۰ تا کنون، جنبشهای بسیاری در این کشور شکل گرفته است که از جمله آخرین آن میتوان به قیام بوکو حرام اشاره کرد. این گروه خواهان براندازی سکولاریسم در نیجریه و نیز برپایی حکومتی بر پایهی دین در کشور هستند. طی سالهای اخیر، توجه جوامع بینالمللی نیز به این جنبشها جلب شده است. بسیاری از مردم این کشور در پی اعتراضات کشته و تعداد زیادی نیز از خانهی خود آواره شدند. به عنوان آخرین نکته باید اشاره کنیم که اسلام در شمال نیجریه بسیار مقبولتر از جنوب این کشور است.
۴. بنگلادش (۱۳۴٫۴ میلیون مسلمان)
اسلام در قرن سیزدهم، توسط مبلغان مذهبی و تاجران عرب و ایرانی وارد ناحیهی بنگال شد. بعد از فتح این کشور توسط فرماندهان مسلمان شمال هند، اسلام بهطور گستردهتری در منطقه رواج یافت. مبلغان مذهبی مسلمان یا «پیر»ها موجب گرویدن اغلب بنگالیها به اسلام شدند. مذهب اکثریت مسلمانان بنگلادش را سنیها تشکیل میدهند و تعداد کمی از آن نیز شیعیان هستند. اگرچه جمعیت مسلمان بنگلادش بسیار بالا است، اما نظام این کشور بر پایهی آنگلو-هندی است و در واقع هیچ دادگاهی بر اساس شریعت در این کشور وجود ندارد. البته ذکر این نکته ضروری است که، مسائل شخصی قانونی مانند ازدواج، طلاق و وراثت در بنگلادش بر اساس قوانین اسلامی و توسط قضات محلی حلوفصل میشود.
۳. هند (۱۶۷٫۴ میلیون مسلمان)
اگرچه در حال حاضر هند سومین کشور بزرگ مسلمان دنیا بهشمار میرود، اما طبق مطالعات اخیر، این کشور تا سال ۲۰۵۰، جای اندونزی را گرفته و تبدیل به بزرگترین کشور جهان اسلام خواهد شد. اگرچه جمعیت مسلمان هند بسیار زیاد است، اما مذهب اصلی این کشور هندو است؛ در واقع تنها ۱۳٫۴ درصد از جمعیت هند مسلمان هستند. همانند بنگلادش، مبلغان مذهبی و تاجران عرب و ایرانی، اسلام را به هند آوردند. اگرچه مسلمانان و هندوهای این کشور، در زمان استقلالطلبی هند، شانه به شانه در مقابل بریتانیا ایستادند، اما پس از استقلال هند، مسلمانان خواستار جدایی و داشتن حکومتی مستقل از این کشور شدند. این موضوع به شکلگیری پاکستان و سپس شکلگیری بنگلادش به عنوان بخشی از پاکستان منجر شد. با وجود مهاجرت تعداد کثیری از مسلمانان هند به دو کشور نوپای پاکستان و بنگلادش، بسیاری از مسلمانان در هند باقیماندند که جمعیت مسلمان کنونی آن را تشکیل میدهند. حکومت این کشور بر پایهی سکولاریسم است. اما مردم کشور اجازه دارند هر دین و مذهبی که مایل هستند، داشته باشند. مسلمانان هند که در اقلیت نیز هستند به راحتی در این کشور در حال زندگی هستند.
۲. پاکستان (۱۷۶٫۲ میلیون مسلمان)
دین رسمی جمهوری اسلامی پاکستان، اسلام است. ۹۵ تا ۹۷٪ از جمعیت پاکستان متشکل از مسلمانان است. این در حالی است که مسیحیان، هندوها و دیگر اقلیتهای مذهبی، درصد بسیار اندکی از جمعیت این کشور را تشکیل میدهند. بیشتر مسلمانان پاکستان، یعنی چیزی در حدود ۸۰ تا ۸۵٪ سنی و تنها ۱۰ تا ۲۰٪ از آنان شیعه هستند. دین اسلام در پاکستان، تمامی جوانب زندگی مردم را در برگرفته است؛ حتی برتری رهبران در برخی روستاها و شهرها نیز بر حسب دین و ایمان آنان است. قانون پاکستان بر پایهی دین و شریعت است که در دادگاههای این کشور نیز مورد استفاده است.
۱. اندونزی (۲۰۹٫۱ میلیون مسلمان)
علیرغم وجود حکومتی سکولار در اندونزی، این کشور بیشترین جمعیت مسلمان جهان را در اختیار دارد. ۹۹٪ از مسلمانان اندونزی، سنی شافعی هستند. شیعیان و احمدیان، تعداد اندکی از جمعیت مسلمان این کشور را تشکیل میدهند. قدمت حضور اسلام در اندونزی، به قرن سیزدهم باز میگردد. در آن زمان، صوفیان شهر «گجرات» هند، وارد اندونزی شده و اسلام را بر مردم این کشور ارزانی داشتند. مسلمانان این کشور به دو دسته تقسیم میشوند؛ گروهی از آنان نوگرا بوده و از فرهنگ غربی پیروی میکنند و گروهی دیگر مسلمانان سنتی هستند که به اعتقادات ریشهای خود وابستهاند.
(توضیح اینکه آمار مربوط به سال ۱۳۹۵شمسی می باشد)
منبع: سایت کجارو