چهره//مصطفی عقاد
مصطفی عقاد کارگردان و تهیهکننده سینما اهل کشورسوریه بود. دو ساخته مهم او محمدرسولالله(ص) و عمر مختار از مهمترین فیلمهای مربوط به جهان اسلام به شمار میآیند.
مصطفی عقاد متولد اول جولای ۱۹۳۰در شهر حلب سوریه بود؛ او در ۲۱ سالگی در سال ۱۹۵۱ در دانشگاه معتبر لس آنجلس (UCLA) در رشته هنر و تئاتر ثبت نام میکند و ۴ سال بعد فارغ التحصیل میگردد که در این فاصله نیز عمدتا در دروس عمومی دورههای کارشناسی سینما شرکت فعال داشته است.
به گفته پدر عقاد؛ مصطفی در سن ۱۹ سالگی وقتی عازم آمریکا میشود تنها چیزی که از پدرش میخواهد نسخهای عالی از قرآن مجید بوده است و اما به گفته خودش تنها کتابی که با خود برگردانده همین مجلد کلامالله بوده است. او خود را مقید به تلاوت قرآن و عمل به آن میدانست.
عقاد؛در ۲۵ سالگی کار در تلویزیون را آغاز کرد و به سبب تسلط به زبان انگلیسی از همان ابتدای کار به نگارش فیلمنامه و ارائه طرحهای تلویزیونی و سینمایی پرداخت. طرحهایی که عمدتا برای کانالNBC انجام میگرفت.
عمده فعالیتهای پس از فارغالتحصیلی مصطفی عقاد به کار در تلویزیون میگذرد.اما عقاد در ابتدای سال ۱۹۷۴ پایهگذاری بزرگترین اثر سینمایی زندگیاش را انجام داد. او در ۴۴ سالگی استارت ساخت فیلمی را شروع کرد که از نوجوانی آرزویش را در سر میپرورانید. ساخت فیلمی درباره حضرت رسول (ص) .
این اتفاق با پیدا شدن تهیه کنندگانی از چند کشور آغاز شد و عقاد با وسواس به انتخاب بازیگران پرداخت. فیلم محمد رسولالله (ص) با عنوان اصلی The Message در یک اکران سراسری بیمانند و با یک برنامهریزی درست و حساب شده به نمایش درآمد.
در ۹ مارس سال ۱۹۷۷ نمایش سراسری در آمریکای شمالی و در ۸ جولای همان سال اکران اروپایی فیلم در فرانسه آغاز شد و در مجموع چیزی حدود ۲ سال اکران این فیلم ادامه یافت تا زمانی که در اکتبر سال ۱۹۷۹ اکران به ترکیه رسید.
سازنده فیلم محمد رسول الله(ص)، در حین ساخت و سازش، کاری ابتکاری نیز انجام داد. عقاد یک ورسیون انگلیسی و یک نسخه عربی از فیلم تهیه کرد. نسخه عربی در واقع بازیگرانی داشت که عمدتا عرب زبان بودند و کیفیت کار در پایان به گونهای بود که با نسخه انگلیسی به همراه بازیگران نامی و بین المللی برابری میکرد.
فیلم ۱۷۷ دقیقهای محمد رسولالله(ص) اگرچه با بودجهای معادل ۱۰ میلیون دلار ساخته شد و اگرچه برای سود ساخته نشده بود؛ اما در واقع بسیاردر گیشه مورد استقبال قرار گرفت و برای جوایز بسیاری در جشنوارههای سینمایی نامزد شد که یکی از مهم ترین این نامزدیها، نامزدی جایزه اسکار بهترین موسیقی برای این فیلم بود.
دیگر ساخته جاودانه مصطفی عقاد “عمر مختار”است. فیلمی که عقاد در سال ۱۹۸۰ ساخت و بسیار مورد توجه قرار گرفت، فیلم ۲۰۶ دقیقه ای عمر مختار (با عنوان اصلی شیر صحرا: (Lion of The Desert) که با بودجهای حدود ۳۰ میلیون دلار ساخته شد به مانند اکران پیوسته و سراسری و بسیار موفق «محمد رسول الله(ص) » با استقبال پرشکوه و بیحدی روبه رو شد.
عمرمختار (شیر صحرا) در ۱۷ آوریل ۱۹۸۱ در آمریکای شمالی به طور سراسری به اکران رسید و از ۲۵ سپتامبر همان سال اکران اروپاییاش با نمایشی در سینمای فنلاند ادامه یافت و بعد از ۴ سال در اکتبر ۱۹۸۵ نمایش فیلم به سینمای ترکیه رسید.
مصطفی عقاد پس از این ۲ پروژه نفسگیر که از سال ۱۹۷۴ تا ۱۹۸۲ وقت و عمرش را بر سر آنها گذارده بود، به تهیه کنندگی در سینما و تلویزیون ادامه داد. جان کارپنتر (او را با فیلم های هالووین به یاد بیاورید) عمده فیلمهای خود در ژانر ترسناک را با تهیه کنندگی عقاد به سرانجام رسانید.
یکی از آرزوهای دیرین مصطفی عقاد در واقع شاید اصلیترین آرزوی عقاد که تا زمان درگذشتش از آن صحبت میکرد؛ ساختن فیلمی با موضوع صلاحالدین ایوبی بود.
عقاد برای به نتیجه رساندن این پروژه به تهیه کنندگان پرنفوذی نیاز داشت چرا که هزینه تولید این فیلم چیزی حدود ۱۰۰ میلیون دلار برآورد میگردید. سرانجام مصطفی عقاد؛ در ۱۱ نوامبر ۲۰۰۵ در پی یک حادثه تاسف بار تروریستی و انفجار بمب در محل اقامتش در هتلی در اردن درگذشت.