قدیمیترین کتابهای موجود جهان
در سال ۲۰۱۳ میلادی این کتاب کشف شد. سیدور، ﮐﺘﺎﺏ ﻧﻤﺎﺯ و مناجاتنامه قوم یهود ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺷﺎﻣﻞ ﻣﺠﻤﻮﻋﻪﺎﯾ ﺍﺯ ﺩﻋﺎﻫﺎﯼ ﺭﻭﺯﺍﻧﻪ، ﺍﺷﻌﺎﺭ ﻣﺬﻫﺒﯽ ﻭ ﻓﻬﺮﺳﺘﯽ ﺍﺯ ﺑﺮﮐﺎﺗﯽ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﺑﻪ ﻗﻮﻡ ﯾﻬﻮﺩ ﺩﺍﺩﻩ ﺍﺳﺖ.
امروز با ما همراه باشید تا با هم لیستی از قدیمیترین نسخه کتابهایی که در حال حاضر در جهان وجود دارند را با هم بررسی کنیم.
۱۰. دفترنامه مادرید (Madrid Codex)
این کتاب در سال ۱۸۶۰ میلادی در اسپانیا کشف شد و یکی از ۳ کتاب بازمانده در قالب دفترنامههای مایا از دوران پیشاکلمبی است که طبق گاهنگاری آمریکای مرکزی، مربوط به ۹۰۰ تا ۱۵۲۱ میلادی است. از آنجا که این مجموعه در موزه آمریکایی مادرید نگهداری میگردد، به همین نام مشهور گردیده است.
کارشناسان در مورد تاریخ دقیق نوشتن این کتاب و قدمت آن اختلاف نظر دارند، اگرچه گفته میشود که قدمت آن به قبل از فتح اسپانیا در قرن شانزدهم میلادی برمی گردد. این کتاب در حال حاضر در موزهای در شهر مادرید اسپانیا نگه داری میشود.
سن تخمینی: ۴۹۴ سال
۹. انجبل گوتنبرگ (Gutenberg Bible)
کتاب مقدس گوتنبرگ، که به عنوان کتاب مقدس ۴۲ سطری نیز شناخته میشود، توسط کتاب گینس، به عنوان قدیمیترین کتاب چاپ شده مکانیکی جهان ذکر شناخته میشود که اولین نسخههای آن در سال ۱۴۵۴-۱۴۵۵ میلادی چاپ شد. این کتاب توسط یوهانس گوتنبرگ و در ماینز آلمان چاپ شد و قدیمیترین کتاب چاپ شده با استفاده از نوع متحرک در غرب محسوب میشود. اگرچه قرنها قبل از آن در چین، نمونههایی از چاپ کتاب مانند «الماس ساترا» وجود داشته است.
۴۸ نسخه شناخته شده از این کتاب در حال حاضر وجود دارد که ۲۱ نسخه آن کامل است. تصویر فوق مربوط به نسخه است که در کتابخانه عمومی نیویورک وجود دارد.
سن تخمینی: ۵۵۹ سال
۸. کتاب شعر سلتیک (Celtic Psalter)
این کتاب که در اسکاتلند و دانشگاه «ادینبورگ» نگهداری میشود نخستین بار در سال ۲۰۰۹ در معرض دید عموم مردم گذاشته شد. تصور میشود این کتاب جیبی، از قرن یازدهم بر جای مانده باشد. این کتاب به عنوان قدیمیترین کتاب اسکاتلند نیز شناخته میشود. مردم میتوانند در وبسایت رسمی سایت ادینبورگ نیز از صفحات این کتاب دیدن کنند.
قدمت تخمینی: ۹۳۸ سال
۷. الماس سوترا (Diamond Sūtra)
قدیمیترین کتاب چاپ شدهی تاریخ جهان، یک کتاب مقدس بودایی است که الماس سوترا نام دارد. ﺳﻮﺗﺮﺍ ﺑﻪ ﻃﻮﺭ ﻟﻐﻮﯼ ﺑﻪ ﻣﻌﻨﺎﯼ ﺭﯾﺴﻤﺎﻥ ﺍﺳﺖ. ﻣﻨﻈﻮﺭ ﺍﺯ ﺍﯾﻦ ﻧﺎﻡﮔﺬﺍﺭﯼ، شباهت ﺧﻄﻮﻁ این کتاب ﺑﺎ ﺭﯾﺴﻤﺎﻥﻫﺎی قدیمی است. این کتاب در غاری در چین پیدا شده است که شکلهای عجیبی نیز بر روی دیوار این غار بودهاند.
تصور میشود الماس سوترا کتابی چینی باشد. این کتاب بر روی کاغذی خاکستری چاپ شده است. الماس سوترا توسط مردی به نام «وونگ جی»، در ماه مه سال ۸۶۸ میلادی، به دستور والدینش نوشته شده است.
قدمت تخمینی: ۱۱۴۹ سال
۶. سیدور، کتاب دعای یهودیان (Siddur)
در سال ۲۰۱۳ میلادی این کتاب کشف شد. سیدور، ﮐﺘﺎﺏ ﻧﻤﺎﺯ و مناجاتنامه قوم یهود ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺷﺎﻣﻞ ﻣﺠﻤﻮﻋﻪﺎﯾ ﺍﺯ ﺩﻋﺎﻫﺎﯼ ﺭﻭﺯﺍﻧﻪ، ﺍﺷﻌﺎﺭ ﻣﺬﻫﺒﯽ ﻭ ﻓﻬﺮﺳﺘﯽ ﺍﺯ ﺑﺮﮐﺎﺗﯽ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﺑﻪ ﻗﻮﻡ ﯾﻬﻮﺩ ﺩﺍﺩﻩ ﺍﺳﺖ.
مورخان بارها این کتاب را مورد بررسی و شناخت قرار دادهاند و سعی کردهاند متوجه شوند که چگونه برخی از این دعاها تکامل یافتهاند و چرا نام سیدور بر آن نهاده شده است. اما چیزی که مشخص است این است که سیدور یکی از قدیمیترین و باارزشترین کتابهای حال حاضر در دنیا است.
قدمت تخمینی: ۱۱۷۳ سال
۵. کتاب کیلز (Kells)
کتاب کیلز در کتابخانهای در پایتخت ایرلند، شهر «دوبلین» نگهداری میشود و تصور میشود که در حدود سال ۸۰۰ میلادی توسط راهبان سلتی نوشته شده باشد.
این کتاب ﻧﺴﺨﻪی ﺧﻄﯽ ﻭ ﺗﺬﻫﯿﺐ ﺷﺪﻩی ﮐﺘﺎﺏ «ﮔﺎﺳﭙﻞ» ﺩﺭ ﺯﺑﺎﻥ ﻻﺗﯿﻦ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺷﺎﻣﻞ ﭼﻬﺎﺭ ﺍﻧﺠﯿﻞ ﻋﻬﺪ ﺟﺪﯾﺪ ﻫﻤﺮﺍﻩ ﺑﺎ ﻧﻮﺷﺘﺎﺭﻫﺎﯼ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻣﺘﻮﻥ ﺩﯾﺒﺎﭼﻪ ﻭ ﺟﺪﺍﻭﻝ ﻣﺮﺗﺒﻂ با ﺁﻥ ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ. کتاب کیلز در حقیقت یک شاهکار از خوشنویسی غربی است و نشان دهنده اوج روشنایی در طراحی و هنر سلتی است.
قدمت تخمینی: ۱۲۱۹ سال
۴. انجیل کاتبرت (St Cuthbert Gospel)
قدیمیترین کتاب موجود در اروپا، انجیل کاتبرت است که در سال ۲۰۱۲ توسط کتابخانهی انگلیس و به وسیلهی کمکهای مردمی، به مبلغ ۹میلیون دلار خریداری شد و به یکی از گران قیمتترین کتابهای دنیا تبدیل شد.
این کتاب در سال ۶۹۸ میلادی به وسیله رهبر اولیهی مسیحیان انگلیس، «سن کاتبرت» در جزیرهی «لیندیسفارن» دفن شده بود. راز سالم ماندن این کتاب نیز موضوعی جالب است که تا کنون کسی متوجه آن نشده است. نسخهی دیجیتالی این کتاب نیز در وبسایت رسمی کتابخانهی انگلیس به راحتی قابل دسترسی است.
قدمت تخمینی: ۱۳۲۱ سال
۳. کتابخانهی نجع حمادی (Nag Hammadi Library)
ﺩﺭ ﺩﺳﺎﻣﺒﺮ ﺳﺎﻝ ۱۹۴۵، ﺩﺭ ﻧﺰﺩﯾﮑﯽ ﺷﻬﺮ نجع حمادی ﻭ ﺩﺭ ﯾﮏ ﺯﻣﯿﻦ ﮐﺸﺎﻭﺭﺯﯼ، ﺩﻫﻘﺎﻧﯽ ﻣﺼﺮﯼ ﺑﻪ ﻧﺎﻡ «ﻣﺤﻤﺪ ﺍﻟﺴﻤّﺎﻥ»، ﮐﻮﺯﻩﺍﯼ ﺣﺎﻭﯼ ۱۲ ﻃﻮﻣﺎﺭ ﺭﺍ ﮐﺸﻒ ﮐﺮﺩ که ﺩﺭ ﺁﻥ چند انجیل ﻭ ﮐﺘﺐ «ﮔﻨﻮﺳﺘﯿﮏ» ﻣﺮﺑﻮﻁ ﺑﻪ ﻗﺮﻥ ﭼﻬﺎﺭﻡ ﻭ ﺳﻮﻡ ﻣﯿﻼﺩﯼ نیز وجود داشت. این کتابها که به زبان قبطی نوشته شدهاند امروزه در موزهی قبطیها در شهر قاهره نگهداری میشوند.
قدمت تخمینی: ۱۶۹۳
۲. صفحات طلایی پیرگی (Pyrgi Gold Tablets)
در سال ۱۹۶۴ در حالی که گروهی در شهر «پیرگی» ایتالیا مشغول حفاری بودند، این سه صفحهی طلایی را کشف کردند که حدس زده میشود قدمت آنها به حدود ۵۰۰ سال قبل از میلاد برمیگردد.
محققان میگویند که در لبهی این صفحات سوراخهایی وجود دارد و این صفحات در ابتدا به یکدیگر متصل بودهاند. دو عدد از این صفحهها با زبان «اتروسایی» نوشته شدهاند و صفحهی سوم نیز به زبان «فنیقی» نوشته شده است. این سه صفحه امروزه در موزهی ملی اتروساییها در شهر رم نگهداری میشوند.
قدمت تخمینی: ۲۵۱۹ سال
۱. کتاب طلایی اتروساییها (Etruscan Gold Book)
یکی از قدیمیترین کتابهای چند صفحهای در جهان که قدمت آن به ۶۶۰ سال قبل از میلاد بازمیگردد، کتاب طلایی اتروساییها است. این کتاب نزدیک به ۷۵ سال پیش، در حفاری کانالی در رودخانهی «استروما» در کشور بلغارستان کشف شده است.
این کتاب از ۶ ورقه طلای ۲۴ عیار ساخته شده است و توسط حلقههایی به هم متصل شدهاند. این کتاب توسط یک اهدا کنندهی ناشناس به موزهی تاریخ ملی بلغارستان در شهر صوفیه اهدا شد.
عصر ایران