در بعضى از روایات اسلامى آمده است اولین جمعهاى که رسول خدا (صلى الله علیه و آله) با اصحابش تشکیل دادند، هنگامى بود که به مدینه هجرت کرد، وارد مدینه شد، و آن روز، روز دوشنبه دوازدهم ربیع الاول هنگام ظهر بود، حضرت، چهار روز در «قبا» ماندند و مسجد قبا را بنیان نهادند، سپس روز جمعه به سوى مدینه حرکت کرد (فاصله میان قبا و مدینه بسیار کم است و امروز قبا یکى از محلههاى داخل مدینه است) و به هنگام نماز جمعه به محله «بنى سالم» رسید، و مراسم نماز جمعه را در آنجا برپا داشت، و این اولین جمعهاى بود که رسول خدا (صلى الله علیه و آله) در اسلام بجا آورد، خطبهاى هم در این نماز جمعه خواند که اولین خطبه حضرت در مدینه بود.
سفارشهای رسول خدا (ص) در اولین نماز جمعه
یکی از ارکان نماز جمعه، دو خطبه آن است که توسط خطیب جمعه ایراد میگردد براساس سنت رسول مکرم اسلام (ص) در خطبه اول در باره مباحث اعتقادی، سفارش به تقوا و احکام سخن گفته میشود و در خطبه دوم به مهمترین مباحث و مسائل مسلمین و امت اسلامی پرداخته میشود.
آن حضرت در نخستین خطبه جمعه نیز به سپاس و ستایش خداوند لب گشود و سخن خود را چنین آغاز کرد: «سپاس و ستایش مخصوص خداست. او را سپاس و ستایش میگوییم و از او یاری و آمرزش و هدایت میخواهیم.
به او ایمان داریم و هرگز کفر نمیورزیم و با هر که به او کفر ورزد، در ستیزیم. گواهی میدهم که خدایی جز خدای یگانه نیست و او را شریکی نیست و گواهی میدهم که محمد، بنده و پیامبر اوست. او را با چراغ هدایت و دین حق، فروغ روشنگر و پند رسالت داد، به روزگاری که رشته پیامبری گسسته و آگاهی اندک بود و مردم در گمراهی به سر میبردند».
حضرت محمد (ص) نیز در نخستین سخنرانی نماز جمعه خود، این مهم را به عنوان بهترین توصیه، بسیار پر اهمیت قلمداد کرد و فرمود: «من همه شما را به تقوا سفارش میکنم که بهترین توصیه هر مسلمان به مسلمان دیگر همین است که او را از جهان پسین انگیزه دهد و به تقوا امر کند. از خدا و هشدارهایی که در پیوند با خویشتن خویش به شما داده پروا کنید که هیچ نصیحت و یادآوری از این برتر نیست».
توصیه به یاد خدا و نیکی به دوستان
پیامبر (ص) در بخشی از نخستین خطبه نماز جمعه خود، از مردم خواست همواره به یاد خدا بوده، اعمال خویش را برای خدا خالص کنند و در این باره چنین فرمود: «هر که روابط میان خود و خدا را در هر زمینه پنهان و آشکار سامان دهد، چنان که جز جاذبه رخسار خداوندش، انگیزه ای نباشد، او را یاری است کارآمد در زندگی روزمره اش و هم اندوخته ای برای پیش از مرگ؛ آنجا که انسان به آن چه پیش فرستاده نیاز دارد» و در ادامه افزود: «خدا را بسیار یاد کنید و برای پس از مرگ بکوشید که هر که روابط میان خود و خدا را سامان دهد، خداوند او را در آن چه میانِ او و مردم است، بسنده باشد».
نیکی به دوستان، یکی از سفارش هایی است که پیامبر (ص) در نخستین خطبه نماز جمعه اش به آن اشاره فرمود. بدون شک ثمره این کردار پسندیده، محبت، علاقه و همدلی میان مسلمانان است و قدرت و پیروزی سپاه اسلام را در هر زمینه ای در پی دارد.
پیامبر (ص) در ادامه خطبه خود فرمودند: «نیکی کنید؛ چنان که خداوند با شما نیکی کرده است. با دشمنان خدا بستیزید و در راه خدا چنان که بایسته اوست، به جهاد برخیزید» و نیز فرمود: «هر که خدا و پیامبرش را فرمان برد، بالندگی یابد و هر که از آن دو نافرمانی کند، دچار گمراهی و افراط میشود و سرنوشتش گمراهی ژرفی خواهد بود».
منبع:http://www.zaaer.ir